Juho Hämäläinen

Presidentinvaaleista arvovaalit?

Muutaman kuukauden kuluttua Suomessa valitaan presidentinvaaleissa presidenttikandidaateista kansan mielestä paras vaihtoehto. Selatessani eri keskustelupalstoja koskien presidentinvaaleja olin hyvin hämmentynyt, kuinka huonoa argumentointia, henkilökohtaisuuksia, vihaa ja raivoa kandidaatit aiheuttavat ihmisissä.

 

Presidentti on ennenkaikkea arvojohtaja, joka näyttää millainen Suomi on seuraavien kuuden vuoden ajan. Vaalien tarkoituksena on nimenomaan herättää poliittista keskustelua ja tuoda esiin erilaisia politiikka- ja arvovaihtoehtoja. Presidentinvaalit eivät siis tavallaan ole henkilövaalit mutta tavallaan ovat: Presidentti on Suomen keulakuva, mutta mielestäni tärkeämpiä ovat arvot, joita henkilö edustaa.

 

Henkilökohtaisesti toivon, että poteroituminen vaalien osalta loppuisi. Ei ole kovinkaan rakentavaa keskustelua esimerkiksi sanoa, että äänestää Sauli Niinistöä, sillä muut ovat ”huuhaa-höpöttäjiä”, tai puhua henkilöiden, sukupuolesta, ihonväristä, ulkonäöstä, parisuhteesta tai mistään muustakaan, joka ei suoranaisesti vaikuta henkilön kykyyn suoriutua presidentintehtävästä.

 

Sen sijaan, että arvostellaan sivuseikkoja, voitaisiin vaaleissa keskittyä henkilön sijasta juuri arvoihin ja ideologiaan, joita ehdokkaat ajavat. Näin saataisiin myös nettikeskusteluihin kunnon argumentaatiota, sillä henkilön äänestämistä tai äänestämättömyyttä voidaan perustella arvoilla.Voi esimerkiksi sanoa, että äänestää tiettyä henkilöä, sillä rauha on hänelle tärkeä teema, tai maahanmuuttokriittisyys tai NATO..., sen sijaan, että mentäisiin henkilökohtaisuuksiin ja sivuseikkoihin.

 

Tulevissa presidenttikeskusteluissa ja -debateissa kannattaa keskittyä henkilöiden sijasta niihin paljon puhuttuihin arvoihin, sillä saattaa yllättyä, kuka oikeasti vastaa omaa ideologiaansa.

 

”Omia arvoja kuuntelemalla ei voi kuin onnistua.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat