Juho Hämäläinen

Ennakointiaeduskuntavaaleista Keski-Suomen osalta

Pikaennakko vaaleista

 

Nämä vaalit tulevat jäämään monella mittarilla historiankirjoihin politiikan murroksena. Enää ei ole kahta tai kolme suurta puoluetta, vaan viisi, jopa kuusi keskisuurta puoluetta. Tämä kehitys on ollut nähtävissä jo pidempään. Puolueiden väliset suhteet kokevat uusia järjestyksiä ja niin edelleen.

Käsittelen ja ennakoin nopeasti oman vaalipiirini Keski-Suomen läpimenijöitä:

Keskusta: Paikkamäärä tippunee kolmeen ja Anne Kalmari on lähes varma läpimenijä. Myöskin Petri Honkosella on hyvät mahdollisuudet mennä läpi. Kolmannesta paikasta taistelee ankarimmin suuren kampanjan tehnyt Joonas Könttä ja nykyinen kansanedustaja Aila Paloniemi

Kokoomus: Yksi paikka, Sinuhe Wallinheimo vie ja muut vikisee. Voi olla vaalipiirin ääniharava?

SDP: Kolme paikkaa, ääniharavana Susanna Huovisen paikalle kansanedustajaksi noussut Riitta Mäkinen. Kahdesta muusta paikasta käydään tiukka kamppailu, joissa taistelussa on mukana ainakin Ahti Ruoppila, Jukka Hämäläinen, Jani Kokko ja varmasti muutama muukin.

Perussuomalaiset: Teuvo Hakkarainen säilyttää paikkansa. Lista hieman vaatimaton, uhkana ehkä Kauko Tuupainen ja Toimi Kankaanniemi. Oman rajallisen kyselyni osalta tein havainnon, jonka mukaan Keski-Suomessa voisi olla laajempaakin kannatusta PS:n osalta, mutta usealla syy olla äänestämättä oli Teuvon toilailut ja ajatus siitä, että hän menee läpi…

Vihreät: Kaksi paikkaa. Touko Aalto kasvattanee äänimääräänsä, koska on saanut paljon palstatilaa. Toisesta paikasta tiukkaa taistelua Irina Tuokon ja Bella Forsgrenin välillä.

Vasemmistoliitto: Eila Tiainen palannee neljän vuoden tauon jälkeen eduskuntaan. Haastajina Juho Kautto, Kati Jetsu ja nuori Matleena Käppi.

Muilla puolueilla Keski-Suomen melko suuri piilevä äänikynnys koituu kohtaloksi, joten sieltä ei yllätysmomentteja nähdä. Viimeisestä paikasta käydään varmasti tiukka kamppailu ja esim. vasemmistoliiton paikka ei ole kirkossa kuulutettu.

Mukavaa vaali-iltaa kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat